Korekta techniczna offline - kiedy można ją wystawić?
Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia
Zgodnie z regulacjami zawartymi w art. 106nh ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004 r., wystawienie faktury korygującej do dokumentu pierwotnego wygenerowanego w trybie offline jest dopuszczalne dopiero po uzyskaniu przez fakturę pierwotną numeru KSeF. Moment ten jest kluczowy, ponieważ numer identyfikujący nadawany przez system Ministerstwa Finansów stanowi unikalny identyfikator dokumentu w obrocie prawnym. Bez wprowadzenia tego numeru do struktury logicznej pliku XML faktury korygującej, system nie jest w stanie przyporządkować korekty do właściwego zdarzenia gospodarczego.
Praktyczne zastosowanie tej zasady oznacza, że podmiot gospodarczy musi wstrzymać się z procesowaniem korekty do czasu potwierdzenia rejestracji faktury pierwotnej w centralnym repozytorium. Jeśli faktura pierwotna została przesłana do KSeF w dniu 3 maja 2026 r. i otrzymała status przetworzonej, korektę techniczną można wystawić najwcześniej 4 maja 2026 r., posługując się już otrzymanym numerem systemowym. Należy podkreślić, że faktura ustrukturyzowana uznawana jest za wystawioną w dniu jej przesłania do systemu, jednak w trybach szczególnych to numer KSeF sankcjonuje jej obecność w obrocie.
Wdrożenie trybu offline wymaga od podatnika posiadania certyfikatu typu 2, który umożliwia wygenerowanie kodu QR na fakturze udostępnianej nabywcy przed jej przesłaniem do systemu. W przypadku korzystania z trybu offline24, wynikającego np. z braku dostępu do sieci Internet, podatnik stosuje wzór struktury logicznej FA(3). Faktury wystawione w tym trybie muszą zostać przesłane do KSeF nie później niż w następnym dniu roboczym po ich wystawieniu.
- Weryfikacja statusu faktury pierwotnej w interfejsie KSeF lub poprzez oprogramowanie finansowo-księgowe zintegrowane z API Ministerstwa Finansów.
- Pobranie i zarchiwizowanie pełnego numeru identyfikującego KSeF przypisanego do faktury pierwotnej.
- Wystawienie faktury korygującej w formacie XML, uwzględniając pobrany numer w polu P_5 struktury logicznej; bez numeru KSeF w polu P_5 plik zostanie odrzucony z kodem błędu 422.
Błędy najczęstsze i ich cena - jak uniknąć kary 100% VAT
Najpoważniejszym błędem proceduralnym w nowym reżimie prawnym jest próba korekty faktury, która nie figuruje jeszcze w zasobach KSeF jako dokument zatwierdzony. Przedsiębiorcy przyzwyczajeni do tradycyjnego modelu fakturowania mogą próbować wystawić korektę niezwłocznie po stwierdzeniu błędu, co w trybie offline24 prowadzi do powstania luki w chronologii systemowej. Jeśli podatnik wystawi korektę 5 maja 2026 r., podczas gdy faktura pierwotna wciąż oczekuje na przesłanie lub przetworzenie, naraża się na dotkliwe sankcje przewidziane w art. 106l ust. 1 ustawy o VAT.
Wysokość kar pieniężnych za naruszenia związane z KSeF, które zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2027 r., jest ściśle powiązana z wartością podatku wykazanego na dokumencie. Ustawodawca przewidział kary do 100% kwoty podatku VAT w przypadku wystawienia faktury z pominięciem systemu lub naruszenia zasad korygowania dokumentów offline. W sytuacjach, gdzie podatek nie jest wykazany, maksymalna kara wynosi 18,7% kwoty należności ogółem. Przykładowo, przy fakturze o wartości 10 000 zł netto i VAT 2 300 zł, kara za błędną procedurę korygującą może wynieść maksymalnie 2 300 zł.
| Rodzaj uchybienia | Skutek systemowy | Maksymalna sankcja finansowa |
|---|---|---|
| Brak numeru KSeF faktury pierwotnej w treści korekty | Odrzucenie pliku przez bramkę MF (Błąd 422) | Kara do 100% kwoty VAT z faktury pierwotnej |
| Przekroczenie terminu dosłania faktury po awarii (7 dni) | Rejestracja dokumentu po terminie ustawowym | Kara do 20% kwoty podatku VAT |
| Brak kodu QR/certyfikatu przy udostępnianiu poza KSeF | Odrzucenie pliku lub uznanie faktury za niewystawioną | Odrzucenie pliku, ryzyko sankcji administracyjnej |
Należy pamiętać, że termin na przesłanie faktur korygujących po ustaniu awarii systemu wynosi 7 dni roboczych, licząc od dnia ogłoszenia zakończenia niedostępności w Biuletynie Informacji Publicznej (BIP) Ministerstwa Finansów. W przypadku niedostępności po stronie podatnika (np. brak Internetu), termin ten jest znacznie krótszy i wynosi tylko 1 dzień roboczy. Właściwe przeszkolenie pracowników oraz wdrożenie w systemach ERP blokad uniemożliwiających generowanie korekt bez wypełnionego pola numeru KSeF jest kluczowe dla bezpieczeństwa podatkowego firmy.
Korekta in minus vs in plus - różnice w rozliczeniu VAT
Rozliczanie faktur korygujących w systemie KSeF wprowadza istotne zmiany w zakresie momentu ujęcia korekty w ewidencji JPK_V7. W przypadku korekt typu „in minus”, czyli zmniejszających podstawę opodatkowania, wystawca może obniżyć podatek należny w miesiącu, w którym nabywca potwierdził otrzymanie faktury korygującej. Choć KSeF teoretycznie eliminuje potrzebę posiadania potwierdzenia odbioru w tradycyjnym sensie, prawo podatkowe w specyficznych trybach offline nadal kładzie nacisk na moment faktycznego zapoznania się z treścią dokumentu przez kontrahenta.
Dla korekt typu „in plus”, zwiększających kwotę podatku, rozliczenie następuje zazwyczaj w miesiącu wystawienia dokumentu korygującego, pod warunkiem że przyczyna korekty powstała w tym okresie. W modelu KSeF moment wystawienia faktury jest nierozerwalnie związany z jej przesłaniem do systemu centralnego. Jeśli nabywca otrzymał korektę poza systemem (np. drogą elektroniczną w trybie awaryjnym) 15 czerwca, a numer KSeF został nadany 20 czerwca, obie strony rozliczają podatek VAT w czerwcu, opierając się na dacie wcześniejszej, która umożliwiła zapoznanie się z treścią dokumentu.
Jedyną formą poprawienia błędu w wystawionej w KSeF fakturze będzie faktura korygująca także wystawiona w KSeF. Noty korygujące zostaną całkowicie wyeliminowane wraz z wejściem w życie KSeF.
Rozważmy konkretny przypadek liczbowy: Faktura pierwotna opiewa na kwotę 10 000 zł netto oraz 2 300 zł VAT. W wyniku błędu cenowego wystawiana jest korekta in minus na kwotę 1 000 zł netto i 230 zł VAT. Wystawca zmniejsza podatek należny o 230 zł w deklaracji JPK_VAT za czerwiec, jeżeli posiada dowód, że nabywca potwierdził otrzymanie korekty (np. poprzez logi systemowe lub potwierdzenie e-mail) w dniu 18 czerwca. Nabywca natomiast ma obowiązek skorygowania podatku naliczonego w tym samym okresie, w którym otrzymał informację o korekcie.
FAQ - najczęstsze pytania o korekty offline
Czy mogę wystawić korektę, jeśli faktura pierwotna wisi w kolejce offline24?
Co jeśli nabywca nie potwierdzi otrzymania korekty in minus?
Czy muszę drukować kody QR na korekcie?
Ile czasu mam na dosłanie korekty po awarii?
Redakcja · wszystkie artykuły