Przejdź do treści

KSeF w Kontekście Międzynarodowym i Specjalistycznym7 min czytania

Usługi najmu a KSeF - fakturowanie mediów i czynszów: co zmieni się w 2026 roku

Usługi najmu a KSeF - fakturowanie mediów i czynszów to obszar, w którym od 1 kwietnia 2026 roku obowiązkowo trzeba będzie stosować faktury ustrukturyzowane, jeśli najemcą jest firma. Krajowy System e-Faktur (KSeF) to system elektronicznego fakturowania, który na mocy ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz.U. 2024 poz. 368) stanie się obligatoryjny dla większości podatników. Procedura ta obejmie zarówno czynnych podatników VAT, jak i podmioty korzystające ze zwolnienia, o ile dokumentują transakcje na rzecz innych przedsiębiorców (relacje B2B).

KSeF w najmie mieszkaniowym - kiedy faktura jest obowiązkowa?

Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia

Powszechnym błędem interpretacyjnym jest założenie, że najem prywatny, rozliczany w ramach podatku dochodowego od osób fizycznych (PIT) ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, zwalnia z obowiązków w zakresie podatku od towarów i usług. Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy o VAT, wynajem prywatny jest na gruncie VAT działalnością gospodarczą, a osoba fizyczna wynajmująca nieruchomość jest podatnikiem prowadzącym tę działalność. Obowiązek stosowania faktur ustrukturyzowanych, o którym mowa w art. 106ga ust. 1 VATU, zależy od tego, czy transakcja jest dokumentowana fakturą na rzecz innego podatnika. W przypadku najmu okazjonalnego implikacje dotyczące KSeF będą dotyczyć zarówno podatników VAT czynnych, jak i zwolnionych, o ile świadczą usługi na rzecz firm.

Warto podkreślić, że zwolnienie przedmiotowe określone w art. 43 ust. 1 pkt 36 VATU, dotyczące usług w zakresie wynajmowania nieruchomości o charakterze mieszkalnym na własny rachunek wyłącznie na cele mieszkaniowe, nie wyłącza automatycznie z systemu KSeF. Jeśli najemca będący przedsiębiorcą zażąda wystawienia faktury lub gdy wynajmujący dobrowolnie dokumentuje najem fakturą, musi ona trafić do Krajowego Systemu e-Faktur. Nawet przy zwolnieniu z VAT, gdy firma zażąda faktury, KSeF jest obowiązkowy dla zapewnienia poprawności obiegu dokumentów ustrukturyzowanych w obrocie gospodarczym. Podatnicy są obowiązani wystawiać faktury ustrukturyzowane przy użyciu Krajowego Systemu e-Faktur najpóźniej od 1 kwietnia 2026 r.

Najemca Czy KSeF jest obowiązkowy?
Firma (podmiot posługujący się numerem NIP) Tak - faktura ustrukturyzowana jest obligatoryjna
Konsument (osoba fizyczna bez działalności) Nie - chyba że wynajmujący wystawia fakturę dobrowolnie

Przy dokumentowaniu najmu na rzecz konsumentów (B2C) przepisy wskazują na brak obowiązku przesyłania danych do KSeF. KSeF nie dotyczy wynajmu konsumentom, co oznacza, że w polu nabywca nie pojawia się numer PESEL, a wystarczy jedynie imię, nazwisko oraz adres zamieszkania. Jednakże, jeśli wynajmujący zdecyduje się na dobrowolne wystawienie faktury w systemie dla osoby prywatnej, musi uzyskać jej akceptację na taką formę doręczenia. W przeciwnym razie faktura powinna zostać udostępniona w sposób tradycyjny (np. papierowo lub PDF), przy czym może ona zawierać kod QR umożliwiający weryfikację w systemie.

  • Sprawdź listę najemców w systemie rozliczeniowym i precyzyjnie oznacz podmioty posługujące się numerem NIP.
  • Przygotuj szablon faktury z kodem QR dla relacji B2C, jeśli planujesz dobrowolną integrację z systemem ustrukturyzowanym.
  • Osoby uzyskujące przychody z najmu prywatnego powinny wystąpić o nadanie NIP poprzez zgłoszenie identyfikacyjne na formularzu NIP-7, jeśli zamierzają fakturować podmioty gospodarcze.

Refakturowanie mediów - jak poprawnie ująć w KSeF energię, wodę i ścieki

Refakturowanie mediów w ramach umowy najmu budzi liczne kontrowersje na gruncie określania podstawy opodatkowania. Zgodnie z ugruntowaną linią orzeczniczą, m.in. wyrokiem TSUE w sprawie C-349/96, usługa pomocnicza nie stanowi celu samego w sobie, lecz służy lepszemu skorzystaniu z usługi głównej. Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi oraz inne organy podatkowe potwierdzają, że jeśli umowa przerzuca koszty mediów na najemcę, a umowy z dostawcami (zakład energetyczny, gazownia) pozostają po stronie wynajmującego, media wchodzą do podstawy opodatkowania usługi najmu. W takim przypadku "refaktura" jest zwykłą fakturą VAT wystawioną przez podmiot pośredniczący, a nie odrębnym świadczeniem.

Zastosowanie art. 29a ust. 1 ustawy o VAT nakazuje włączenie wszystkich dodatkowych kosztów, którymi obciążany jest nabywca, do kwoty należnej z tytułu sprzedaży. W systemie KSeF oznacza to konieczność wystawienia jednej faktury ustrukturyzowanej, gdzie czynsz oraz media (energia elektryczna, woda, ogrzewanie) traktowane są jako świadczenie złożone. Próba sztucznego rozdzielania tych pozycji na osobne faktury z różnymi stawkami (np. 8% za czynsz mieszkaniowy i 23% za energię) może zostać zakwestionowana przez organy skarbowe jako działanie mające na celu obejście przepisów o podstawie opodatkowania. Media powinny zatem współdzielić los podatkowy usługi głównej, czyli najmu.

"Refaktura" jest więc zwykłą fakturą VAT wystawioną przez podmiot pośredniczący pomiędzy właściwym usługodawcą, a rzeczywistym nabywcą tej usługi.

W praktyce technicznej KSeF, podczas wypełniania pól faktury ustrukturyzowanej, należy wykorzystać pola sekcyjne takie jak P_6_Od i P_6_Do, aby wskazać precyzyjny okres rozliczeniowy zużycia mediów. W pozycji towarowej zaleca się wpisanie sformułowania „Najem lokalu mieszkalnego wraz z mediami” i zastosowanie stawki 8% - pod warunkiem, że całość usługi kwalifikuje się do zwolnienia lub stawki obniżonej na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 36. Fiskus uznaje, że koszty administrowania lokalem oraz opłaty za media bezpośrednio związane z najmem są elementem składowym jednej usługi, dlatego nie należy dzielić faktury na osobne wiersze towarowe sugerujące odrębność dostawy prądu czy wody.

  • Zamiast wystawiania faktur pro-forma za media, rekomenduje się wystawienie jednej faktury końcowej po dokonaniu odczytu liczników.
  • Zachowaj faktury zakupu mediów od dostawców zewnętrznych, gdyż stanowią one niezbędny dowód w razie kontroli skarbowej dotyczącej wysokości refakturowanych kwot.
  • W przypadku opodatkowania ryczałtem, należy rozważyć wariant, w którym opłaty regulowane są bezpośrednio przez najemcę do dostawców, co pozwala wyłączyć te kwoty z przychodu wynajmującego.

Terminy, kary i okres przejściowy - kalendarz wdrożenia KSeF w najmie

Wdrożenie obowiązkowego KSeF zostało rozłożone w czasie, aby umożliwić podatnikom dostosowanie systemów informatycznych. Harmonogram prac legislacyjnych i technicznych przewiduje następujące kluczowe daty:

  1. 1 lutego 2026 r. - obowiązek dla dużych podatników, których wartość sprzedaży przekroczyła 200 mln zł w poprzednim roku podatkowym, oraz powszechny obowiązek odbioru faktur ustrukturyzowanych.
  2. 1 kwietnia 2026 r. - objęcie obowiązkiem pozostałych podatników, w tym osób fizycznych wynajmujących nieruchomości firmom, niezależnie od statusu czynnego podatnika VAT.
  3. 1 stycznia 2027 r. - objęcie systemem mikroprzedsiębiorców, których limit sprzedaży brutto w 2026 roku nie przekroczy 10 tys. zł miesięcznie.

Należy pamiętać, że faktury ustrukturyzowane są uznawane za wystawione w dniu ich przesłania do Krajowego Systemu e-Faktur. Do końca 2026 roku obowiązuje okres bezsankcyjny, co oznacza brak kar pieniężnych za błędy w stosowaniu systemu. Jednakże faktura wystawiona poza KSeF po upływie ustawowych terminów nie będzie uznana za dokument VAT, co może skutkować uniemożliwieniem najemcy odliczenia kosztów uzyskania przychodu lub podatku naliczonego. Od 1 stycznia 2027 r., zgodnie z art. 106n VATU, wejdą w życie rygorystyczne sankcje administracyjne za nieprzestrzeganie procedur e-fakturowania.

Wysokość sankcji finansowych jest dotkliwa i może wynosić do 100% kwoty podatku wykazanego na fakturze. W przypadku faktur zwolnionych z VAT (np. najem mieszkaniowy), sankcja może wynieść do 18,7% wartości brutto wykazanej na dokumencie, jeśli nie został on przesłany do systemu w terminie. To nie jest grzywna karna skarbowa, lecz administracyjna sankcja podatkowa, której celem jest wymuszenie szczelności systemu. Urząd Skarbowy w takiej sytuacji zablokuje możliwość zaliczenia wydatku do kosztów u najemcy, a u wynajmującego zakwalifikuje kwotę jako przychód podlegający opodatkowaniu bez prawidłowego udokumentowania.

  • Ustaw przypomnienie na 31 marca 2026 r. o konieczności aktywacji produkcyjnego klucza API w Twoim oprogramowaniu księgowym.
  • Zrób „suchy przebieg” w marcu 2026 r., wystawiając kilka testowych faktur w środowisku demonstracyjnym Ministerstwa Finansów, aby zweryfikować poprawność schemy XML.
  • Monitoruj ogłoszenia dotyczące limitu 10 tys. zł miesięcznie, który w 2026 roku może pozwolić na późniejsze wdrożenie systemu u najmniejszych wynajmujących.

FAQ - najczęstsze pułapki przy najmie w KSeF

Wynajmuję prywatnie, nie mam działalności - czy muszę dołączyć do KSeF?

Obowiązek dołączenia do KSeF powstaje tylko w sytuacji, gdy wystawiasz fakturę dla podmiotu gospodarczego (firmy). W takim przypadku musisz posiadać numer NIP, który uzyskuje się poprzez zgłoszenie identyfikacyjne NIP-7. Jeśli Twoimi najemcami są wyłącznie osoby fizyczne nieprowadzące działalności (np. studenci, rodziny), nie masz obowiązku korzystania z KSeF, chyba że dobrowolnie zdecydujesz się na tę formę dokumentowania.

Mam zwolnienie z VAT - czy KSeF mnie dotyczy?

Tak, zwolnienie podmiotowe (do 240 tys. zł przychodu w 2026 r.) lub przedmiotowe (najem na cele mieszkaniowe) nie wyłącza z obowiązku stosowania faktur ustrukturyzowanych. Art. 106ga ust. 1 ustawy o VAT nakłada obowiązek wystawiania faktur w KSeF na wszystkich podatników, którzy dokumentują sprzedaż fakturami na rzecz innych przedsiębiorców, niezależnie od stosowanej stawki czy zwolnienia.

Czy mogę wystawić rachunek zamiast faktury i uniknąć KSeF?

Nie jest to możliwe, jeśli najemca jest firmą i zażąda faktury. Zgodnie z art. 87 §1 Ordynacji podatkowej, rachunek wystawia się tylko w sytuacjach, gdy z odrębnych przepisów nie wynika obowiązek wystawienia faktury. W relacjach B2B najemca ma prawo żądać faktury, która od kwietnia 2026 roku musi mieć formę ustrukturyzowaną w systemie KSeF.

Czy refaktura mediów musi być w osobnej pozycji na fakturze?

Nie musi, a wręcz nie powinna być traktowana jako odrębna usługa, jeśli media są elementem składowym usługi najmu. Właściwym sposobem ujęcia tych kosztów w KSeF jest jedna pozycja towarowa: „Najem lokalu mieszkalnego wraz z mediami” ze stawką właściwą dla najmu (np. 8% lub zwolnienie), co zapobiega uznaniu transakcji za sztucznie dzieloną.

Redakcja · wszystkie artykuły